Gıda teknolojilerinde farklı muhafaza koşullarında çeşitli işlemler uygulanabiliyor. Muhafazanın ileri seviyede sağlanabilmesi için bazı işlemler diğerlerine göre daha da avantajlı olabiliyor. Bu duruma en iyi örnek sütlere uygulanan pastörizasyon ve UHT işlemleri oluyor. Günlük süt olarak adlandırılan pastörize sütler ısıl işlemler görmeden üretilemiyor.
Sütün pastörizasyonunun yapılabilmesi için çiğ süt içerisinde insan sağlığı için tehlikeli olan mikropların yok edilmesi gereklidir. Süt pastörize edilirken insan sağlığını bozmayacak seviyelere getirilmesi önemlidir.
Raf ömrü süresince tehlike yaratmayacak aşamaya getirilen pastörize sütlerin raf ömürleri dolmaya başladığı zaman bozulmalar meydana gelebilir. Bu yüzden pastörize sütlere “Günlük süt” ismi verilmektedir. Günlük sütlerin içerisinde herhangi bir şekilde katkı maddesi kullanılmamaktadır. Sütleri tekrar kaynatmanıza da gerek kalmaz.
Doğal, Sağlıklı ve Besin Değerini Koruyabilen Sütler
Kutu süt olarak da adlandırılan UHT tekniği ile aseptik olarak doldurulan pastörize sütlerin lezzetine, kokusuna ve doğallığına herhangi bir şekilde zarar verilmemektedir. Teknolojinin tüm imkanlarından yararlanılarak üretilen pastörize sütlerde hiçbir mikroorganizma kalmaz.
Pastörize edilen tüm gıdalarda olduğu gibi pastörize sütlerde de evlerdeki buzdolaplarında 5 ile 7 derece arasında saklanması tavsiye edilmektedir. Satış yapılırken raf ömürlerinin uzun süreli olması için de aynı derecelerde saklanması gereklidir. Pastörize aşamasında ise madde genel olarak su ile soğutularak 40 dereceye getirilmelidir. Aksi takdirde sütün rengi ve doğallığında bozulmalar ortaya çıkabilir.